La Diada de Sant Jordi

Per
a LITERATURA

Quí no celebra la Diada de Sant Jordi, un dia on la literatura, les flors i l’amor en són protagonistes? però en sabem els orígens de la Diada de Sant Jordi??

 

Què celebrem?

Sempre s’ha dit que Sant Jordi va ser un militar romà que estava sota les ordres de Dioceclià. Va ser un home educat pels pares en el cristianisme. Quan l’emperador ordenà que tots els seus militars haurien d’adorar als déus romans i que quedava totalment prohibit adorar Jesucrist, Jordi es negà rotundament. I així va ser que com a conseqüència de la seva desobediència, va ser empresonat i martiritzat. Ben aviat, molts cristians el van venerar com a màrtir i començaren a aparèixer contes fantàstics i llegendes sobre ell, com la popular llegenda de Sant Jordi.

 

Què en diu la llegenda?

Explica la llegenda que un drac ferotge assetjava els habitants de Montblanc. Per mantenir-lo tranquil, els veïns de la vila li oferien cada dia algun animaló del seu ramat. No obstant, amb el temps això va deixar de ser suficient per apaivagar la seva gana. Atemorits, van decidir que per atzar s’escolliria a un habitant per ser entregat a l’atroç drac. En un dels sortejos li va tocar el torn a la princesa. Quan la filla del rei ja estava entre les enormes arpes del drac, un jove cavaller armat, anomenat Jordi, el va envestir amb la seva espasa, matant-lo i  alliberant a la princesa del seu sacrifici. Es diu que, de la sang del drac, va néixer una preciosa rosa vermella que el cavaller entregà a la princesa.

 

I l’origen de les paradetes de llibres i flors?

Durant tot el dia, els carrers de ciutats i pobles prenen un color especial i s’inunden de parades de llibres i de roses vermelles. A la ciutat de Barcelona per exemple, carrers tant significatius com Les Rambles  o  el Passeig de Gràcia s’omplen de gom a gom, de gent que puja i baixa, que encuriosida s’apropa a les paradetes en busca d’algun nou llibre.

No obstant això, el llibre, la rosa, i la Diada, han anat sempre de la mà? La veritat és que no. Es creu que inicialment, cap allà el segle XV, es va començar per una fira de roses a la ciutat de Barcelona, i molt més tard,  el 7 d’octubre de 1929 els llibreters li van donar cabuda al llibre, sortint amb la seva paradeta al carrer per presentar les seves noves històries i fomentar la lectura. Va ser tal l’èxit que es decidí moure la data al 23 d’abril i establir aquest com el Dia del Llibre a Catalunya.

 

El pa de Sant Jordi

Durant la Diada de Sant Jordi, a més a més de les roses i els llibres és típic el Pa de Sant Jordi. Coneixes el seu origen? Doncs bé, la primera vegada que es va elaborar aquest pa va ser a la dècada dels 80, quan El Gremi de Flequers de Barcelona va encarregar al forner Eduard Crespó l’elaboració d’un pa lligat a la història de Catalunya i amb la seva Diada. Es tracta d’un pa elaborat principalment amb farina de blat, formatge, sobrassada i nous. Tant el formatge com la sobrassada estan disposats de manera que al tallar el pa es poden apreciar les quatre barres de la senyera. Curiós veritat?

Aprofita aquesta Diada per venir a tastar el Pa de Sant Jordi Turris, elaborat amb molt d’amor per assaborir aquest dia tan especial.

Posts Recents

Desa un comentari

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.