Un poeta per Sant Jordi – Robert Burns

Per
a LITERATURA

Robert Burns (sant Jordi)

1759–1796

Robert Burns va néixer el 25 de gener 1759 al poble de Alloway, dues milles al sud d’Ayr. Els seus pares, Willian i Agnes, eren masovers, però es van assegurar que el seu fill rebés una relativa bona educació i va començar a llegir amb avidesa.

La duresa del treball físic a la granja de la família, va tenir el seu efecte en el jove Burns, que cada cop més dirigia la seva atenció cap a les passions de la poesia, la natura, la beguda i les dones, que caracteritzarien la resta de la seva vida. Va ser pare de bessons amb Jean Armour, però una esquerda en la seva relació gairebé va portar Burns a emigrar a les Índies Occidentals amb l’amant Mary Campbell (la seva Highland Mary). La sobtada mort de Mary i el sensacional èxit de la seva primera col·lecció de poemes publicada, van fer que es quedés Escòcia. Amb tan sols 27 anys, Burns ja s’havia fet famós a tot el país, amb poemes com To a Louse, To a Mouse i The Cotter’s Saturday Night.

Burns arriba a Edimburg, on és rebut per un cercle d’importants i rics amics.

Relacions il·lícites i fills il·legítims van córrer en paral·lel en un període productiu en la seva vida laboral. Una col·laboració amb James Johnson va portar-lo a una participació a The Scots Musical Museum, que incloïa  Auld Lang Syne. (És l’hora dels adéus)

Al 1786 Burns va escriure “To a Haggis,” un cant de lloança al “haggis“, un plat fort i gustós fet de cor, fetge i pulmons d’ovella o vedella, barrejat amb sèu, cebes i farina decivada i bullit dins l’estómac d’un animal i que en el futur es convertiria en plat nacional i símbol d’Escòcia.

Fair fa’ your honest, sonsie face,

Great Chieftan o’ the Puddin-race!

Aboon them a’ ye tak your place,

Painch, tripe, or thairm:

Weel are ye wordy of a grace

As lang’s my arm……………

En tan sols 18 mesos, Burns havia lapidat la major part de la fortuna generada per la publicació de la seva poesia, per la qual cosa al 1789 va haver de començar a treballar com a Recaptador d’Impostos a Dumfries. Els seus cada cop més radicals ideals polítics, van influenciar gran part dels poemes, cançons i lletres que va continuar escrivint.

La dura feina que el nou treball implicava, el cansament acumulat per la mala vida viscuda i l’estil de vida dissoluta, van començar a tenir les seves conseqüències sobre la salut de Burns. Va morir el 21 de juliol 1796 amb tan sols 37 anys. El seu funeral va ser amb honors civils i militars el mateix dia que el seu fill Maxwell va néixer.

Posts Recents

Desa un comentari

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.